kralikyAk sa rozhodnete chovať králiky, musíte mať na to vhodné podmienky. Nakoniec, to platí pri každom zvierati. Je potrebné premyslieť si, na aký účel ich chcete chovať. Na produkciu mäsa a kože? Alebo chcete čistokrvný plemenný chov a zúčastňovať sa s nimi výstav?

Alebo to bude domáci miláčik? Okrem toho by ste mali zvážiť, akú mate krmovinovú základňu, podmienky na ustajnenie zvierat a možnosti odstraňovania odpadu. Dôležité je tiež, aké máte chovateľské skúsenosti.

Aké plemeno králikov si vybrať?

Úplný začiatočník by sa mal poradiť so skúseným chovateľom. Najlepšie je navštíviť jeho chov, oboznámiť sa s chovanými plemenami a ich nárokmi. Najvhodnejšie plemená pre začínajúcich chovateľov sú stredné a malé plemená, ktoré sú najviac rozšírené, nenáročné na chov a vyznačujú sa dobrou plodnosťou. Sú to napríklad novozélandský biely, viedenský, francúzsky strieborný, nitriansky, slovenský sivomodrý rex, kalifornský, činčila malá alebo veľká. Začiatočníkom sa neodporúča chovať viacero rôznych plemien naraz. Keď získate viac chovateľských skúseností, môžete prejsť na chovateľsky náročnejšie plemená, či na chov viacerých plemien súčasne.

Výživa a kŕmenie králikov

Správna výživa je predpokladom úspešného chovu králikov. Králik má pomerne veľký príjem krmiva, ktoré mu dosť rýchlo prejde tráviacim traktom. Nikdy nesmie vyhladnúť. Najaktívnejší je v noci, preto večer musí mať plné kŕmne nádoby.
Kvalita, množstvo a pestrosť krmiva ovplyvňujú úžitkovosť zvierat. Pre králikov je najvhodnejšie lúčne seno, jačmeň, ovos, suchý chlieb a pečivo (bez plesní) a kompletné kŕmne zmesi. To tvorí základ jedálnička. V závislosti od obdobia vývinu králikov, napríklad mláďatá alebo dojčiace samice, potrebujú obohatiť výživu o bielkoviny v podobe kukurice, slnečnice a rôznych obilnín. Pridať im môžete mrkvu, kapustné listy, kaleráb alebo všeobecne zelené krmivo. Treba dbať na absolútnu čerstvosť a čistotu podávaných krmovín. Predídete tým zdravotným problémom králikov. Skúsení chovatelia im dávajú aj vetvičky rakyty, sušenú palinu a v jarnom období vetvičky ovocných drevín. Tie, samozrejme, nesmú byť postriekané chemickými postrekmi.

Voda je pre králiky veľmi dôležitá. Vo všeobecnosti platí, že mladé jedince potrebujú omnoho viac vody ako staršie králiky. Viac vody spotrebujú králiky kŕmené granulami. Králiky vypijú veľa vody pri veľmi vysokých teplotách, a paradoxne aj pri veľkých mrazoch. Voda musí byť čistá. Nedostatok vody narušuje trávenie, nedostatočne sa vyplavujú škodlivé látky, čo im môže spôsobiť veľké zdravotné problémy. Obzvlášť dôležitý je dostatok vody pre dojčiace samice. Pri nedostatku môžu požierať mláďatá.

Ustajnenie králikov

kniha slovensky statok predaj baner kópiaKráliky musia mať suché, dobre vetrané ustajnenie bez prievanu. Musí ich chrániť pred dažďom, snehom, vetrom a priamym slnkom. Králikom škodia náhle výkyvy teplôt, ako aj príliš vysoké teploty nad 30°C. Suché chladné počasie je pre nich lepšie než vlhké teplo. Chovateľské zariadenie sa musí dať dobre dezinfikovať.
Najviac využívané sú vonkajšie králikárne, ktoré majú jedno až tri poschodia. Veľkosť koterca závisí od chovaného plemena. Platí však, že radšej králikom poskytnúť väčší než menší priestor. U plemenných jedincov sa vyžaduje individuálne ustajnenie, teda v jednom koterci jeden králik. Skupinovo sa odchovávajú mláďatá alebo králiky chované na mäso. Musia byť však rozdelené na samce a samice.

Králiky sa môžu chovať v klietkach určených pre veľkochov s drôtenou podlahou, alebo v králikárňach s drevenou konštrukciou, prípadne na voľno v chlieviku na zemi. Možností je veľa. V každom prípade je dôležité udržiavať čistotu chovného zariadenia.

Aby králiky neochoreli

Aby boli králiky zdravé, je potrebné dbať na správnu výživu. Uškodiť im môže plesnivé, zhnité alebo zaparené krmivo. Rovnako aj znečistené nádoby na kŕmenie a vodu, alebo ak im dávate krmivo na špinavú podlahu. Zdravie králika negatívne ovplyvňuje nevhodné ustajnenie, teda ak sú králikárne preplnené, špinavé a nedostatočne vetrané.

Úhyn králikov často spôsobujú choroby. Tie do chovu prenáša z nakazených oblastí najmä hmyz, zvieratá a ľudia. Preto je dôležité zabrániť hlodavcom, hmyzu a domácim zvieratám pohybovať sa v blízkom okolí králikárne. Včas izolovať choré zvieratá. Prísne dodržiavať očkovací program. Ak si kúpite nové jedince, mali by ste ich nechať v karanténe aspoň na 14 dní.

Prečítajte si aj: Chov králikov na mäso

Možno to všetko pôsobí veľmi zložito. Ale králiky patria medzi zvieratá nenáročné na chov a prostredie. Nesmieme však zabúdať na to, že zo všetkých druhov hospodárskych zvierat je králik najviac viazaný na malú plochu chovateľského zariadenia. Je teda odkázaný na starostlivosť chovateľa. Odmenou pre chovateľa sú zdravé a životaschopné jedince, ktoré mu prinášajú úžitok a radosť z chovu. 

ZDIEĽAJTE NÁS