Farmárske produkty

Záujem o domáce potraviny je v posledných rokoch vysoký. Dôvodov je viacero. Ľudia hľadajú kvalitné potraviny, pri ktorých poznajú ich pôvod a môžu si byť istí ich bezpečnosťou. Tento faktor zaváži najmä v období rôznych potravinových káuz. Spotrebitelia hľadajú čerstvé potraviny, ktoré neprecestujú pol sveta. Pozerajú na zloženie a ich výživovú hodnotu. Ďalším dôvodom je návrat ku koreňom a tradíciám, ktorý sa v posledných rokoch dostáva do popredia.

Staré ovčiarske príslovie vraví „ovca dojí pyskom“ a pre Slovensko je to výhoda. Bohaté a rôznorodé zloženie bylín slovenských pasienkov má priaznivý vplyv na zloženie ovčieho mlieka, z ktorého sa vyrába kvalitná bryndza.

Už v praveku si ľudia vytvárali zásoby mäsa na dlhé obdobie. A nepotrebovali na to chladničky, ani mrazničky. Konzervácia mäsa sušením je stará ako ľudstvo samotné.

Cvrček domáci sa stal tretím hmyzom povoleným ako zložka potravín pre európsky trh.

Blížia sa veľkonočné sviatky, na stoloch Slovákov by nemala jahňacina chýbať. Jahňacina je pre Slovensko stále typická, v minulosti išlo o najviac konzumované mäso, ktoré na sviatky nemohlo chýbať.

Predaj z dvora sa týka prvovýrobcov, ktorí predávajú svoje výrobky alebo pestovateľské a chovateľské prebytky v malých množstvách priamo konečnému spotrebiteľovi. Podmienkou je, že výrobky musia byť z vlastných surovín.