Farmárske produkty

Záujem o domáce potraviny je v posledných rokoch vysoký. Dôvodov je viacero. Ľudia hľadajú kvalitné potraviny, pri ktorých poznajú ich pôvod a môžu si byť istí ich bezpečnosťou. Tento faktor zaváži najmä v období rôznych potravinových káuz. Spotrebitelia hľadajú čerstvé potraviny, ktoré neprecestujú pol sveta. Pozerajú na zloženie a ich výživovú hodnotu. Ďalším dôvodom je návrat ku koreňom a tradíciám, ktorý sa v posledných rokoch dostáva do popredia.

Blížia sa veľkonočné sviatky, na stoloch Slovákov by nemala jahňacina chýbať. Jahňacina je pre Slovensko stále typická, v minulosti išlo o najviac konzumované mäso, ktoré na sviatky nemohlo chýbať.

Predaj z dvora sa týka prvovýrobcov, ktorí predávajú svoje výrobky alebo pestovateľské a chovateľské prebytky v malých množstvách priamo konečnému spotrebiteľovi. Podmienkou je, že výrobky musia byť z vlastných surovín.

Staré ovčiarske príslovie vraví „ovca dojí pyskom“ a pre Slovensko je to výhoda. Bohaté a rôznorodé zloženie bylín slovenských pasienkov má priaznivý vplyv na zloženie ovčieho mlieka, z ktorého sa vyrába kvalitná bryndza.

Už v praveku si ľudia vytvárali zásoby mäsa na dlhé obdobie. A nepotrebovali na to chladničky, ani mrazničky. Konzervácia mäsa sušením je stará ako ľudstvo samotné.