Rozhovory

foto: Milan KosecZačiatkom tohto roka bola vydaná jedinečná publikácia Ovčiari na Slovensku. Monografia je obrazom života, práce a kultúry pastierov oviec na Slovensku za obdobie viac ako 100 rokov, od konca 19. storočia až do súčasnosti. Autorkou je etnologička a kultúrna historička PhDr. Iveta Zuskinová. Rozprávali sme sa s ňou nielen o knihe, ale najmä o postavení ovčiarov a ovčiarstve samotnom v minulosti a súčasnosti.

Medzi chovateľmi prevládajú muži. Svoje zastúpenie však majú aj ženy, dokonca i veľmi mladé. Laura Schniererová chová na Slovensku málo rozšírené plemeno štvorrohých oviec – Jacobova ovca. Prečítajte si s ňou rozhovor a dozviete sa, kedy a prečo sa rozhodla venovať chovu týchto oviec a aké sú jej plány.

Šport, relax, aj zábava, to je králičí hop. Súťažnú dvojicu bežiacu cez prekážky v disciplínach rovinka, parkúr, skok do výšky a skok do diaľky tvoria človek (vek od 7 rokov) a králik (vek od 5 mesiacov).

Na Slovensku máme štyri národné plemená oviec – pôvodnú valašku, zošľachtenú valašku, cigáju a slovenskú dojnú ovcu a dve národné plemená kôz – bielu a hnedú krátkosrstú kozu.

Zdenka Laciková zo Záhoria sa tradičnému spracovaniu vlny začala venovať pred necelým rokom. Najskôr skúšala plstiť suchou technikou a vytvoriť spolu s deťmi v materskej škole, kde pracuje, darčeky – brošne pre mamičky. Teraz vyrába pradená vlny. 

Napriek snahám malých výrobcov o výrobu zrejúcich syrov, je ich na našom trhu pomerne málo. Aké sú dôvody? Čo je kvalitný syr a v akých podmienkach má zrieť nám porozprával Ing. Karol Herian, CSc., emeritný riaditeľ VÚM (Výskumný ústav mliekarenský) v Žiline.