Rozhovory

Na Slovensku máme štyri národné plemená oviec – pôvodnú valašku, zošľachtenú valašku, cigáju a slovenskú dojnú ovcu a dve národné plemená kôz – bielu a hnedú krátkosrstú kozu.

Zdenka Laciková zo Záhoria sa tradičnému spracovaniu vlny začala venovať pred necelým rokom. Najskôr skúšala plstiť suchou technikou a vytvoriť spolu s deťmi v materskej škole, kde pracuje, darčeky – brošne pre mamičky. Teraz vyrába pradená vlny. 

Napriek snahám malých výrobcov o výrobu zrejúcich syrov, je ich na našom trhu pomerne málo. Aké sú dôvody? Čo je kvalitný syr a v akých podmienkach má zrieť nám porozprával Ing. Karol Herian, CSc., emeritný riaditeľ VÚM (Výskumný ústav mliekarenský) v Žiline.

S autorom publikácie Oravka, MUDr. Michalom Strakom, CSc, sme priniesli rozhovor o jeho knihe a oravkách. Michal Straka je však chovateľom mnohých exotických vtákov, ako aj iných drobných zvierat.

Oravka je naše jediné národné plemeno hrabavej hydiny. Tak ako napovedá jej pomenovanie, pochádza z Oravy. Ako základ tohto plemena boli pred 70 rokmi použité domáce sliepky z hornooravských obcí Zákamenné a Novoť. Tento rok bola o oravkách vydaná jedinečná, viac ako 300-stranová, publikácia. Prinášame vám rozhovor s jej autorom, MUDr. Michalom Strakom, CSc.

Webový portál www.chovamedoma.sk má za sebou prvý rok existencie. Ako ho hodnotia ľudia, ktorí ho napĺňajú obsahom? Manželia Martina a František Staňovci.