liptovsky lysko divo sfarbenyLiptovský lysko divo sfarbený, foto: Norbert BenkoLiptovský lysko je stredné plemeno králikov, typické holandskou kresbou na hlave. Vyšľachtil ho Jozef Červeň z Vitališoviec na Liptove.

História plemena liptovský lysko

S myšlienkou vyšľachtiť nové plemeno králikov prišiel pán Červeň už v roku 1975. Základ plemena chcel vytvoriť vzájomným krížením činčily veľkej a holandského čierneho králika. Tieto snahy však neviedli správnym smerom. V roku 1993 mu bola králikárskou komisiou schválená žiadosť o novošľachtenie. liptovsky lysko ciernyLiptovský lysko čierny, foto: Norbert BenkoPo ďalších štyroch rokoch, kedy sa nedarilo získať želanú holandskú kresbu, zaradil do vzájomného kríženia viedenského divo sfarbeného a holandského divo sfarbeného králika. V šľachtení mu pomáhali aj Peter Belko a Ján Benko. Plemeno liptovský lysko (v divom sfarbení) bolo napokon uznané v roku 2005 na Celoštátnej výstave zvierat. 
Nasledovali snahy o ďalšie farebné rázy tohto plemena. V roku 2008 pribudol modro divo sfarbený, o štyri roky neskôr čierny. Dnes sú chované aj ďalšie farebné rázy - činčilový a modrý.

V apríli 2013 bol v Liptovskom Mikuláši založený Klub chovateľov liptovského lyska. Na Liptove žije aj väčšina chovateľov tohto plemena. Najčastejšie je chovaný v divom sfarbení. V októbri 2014 sa v Jamníku konala 1. klubová výstava králikov liptovského lyska.

Charakteristika plemena liptovský lysko

liptovský lysko Ján Šiculiak Liptovská Osada 2 1Liptovský lysko, Ján Šiculiak, Liptovská Osada, foto: Samuel KovalikLiptovský lysko je stredné plemeno, váži od 3,5 do 4,25 kg. Telo je mierne zavalité, s veľmi dobrým osvalením. Hlava je výrazná, najmä pri samcoch, mierne oblúkonosá na čo najkratšom krku. Končatiny silné, stredne dlhé, postoj polovysoký. Ušnice mäsité, dobre osrstené, lyžicovito otvorené, dĺžky 9 - 11 cm. Srsť je veľmi hustá, s pravidelným množstvom elastických pesíkov, dĺžky 2,5 - 3 cm. Kresbu, ktorá sa nachádza len na hlave, tvorí v podstate zredukovaná holandská kresba. Bielo sfarbený motýlik sa postupne zužuje do lysky, ktorá končí pri koreni ušníc. Na začiatku, t. j. hneď za nosovou partiou, je šírka kresby 1,5 až 3 cm, rovnomerne sa zužujúca a ostro ohraničená po obidvoch stranách.

Zdroj: Klub chovateľov liptovského lyska

O liptovskom lyskovi sa dočítate aj v jedinečnej publikácii SLOVENSKÝ STATOK, ktorú si môžete objednať TU.

Červeň liptovsky lyskoNa návšteve u šľachtiteľa Jozefa Červeňa pri príležitosti prípravy knihy Slovenský statok - Slovenské plemená hospodárskych zvierat. Na fotografii Michal Straka, František Staňo a Jozef Červeň.

banner kniha Slovensky statok 1

ZDIEĽAJTE NÁS