Aký bol rok 2022 OZ Chováme domaUplynulý rok boli ústrednou témou našich aktivít naše národné plemená hospodársky významných zvierat.

V lete sme po dvojročnej pauze, spôsobenej protipandemickými opatreniami, mohli opäť zorganizovať naživo a v plnom rozsahu podujatie Deň slovenských plemien. Okrem výstavy slovenských plemien zvierat a sprievodného kultúrneho programu sme počas tohto dňa v skanzene Vychylovka slávnostne uviedli aj dlho pripravovanú publikáciu Slovenský statok (autor MUDr. Michal Straka, CSc.). Krstným otcom sa stal Ján Škorňa, známa tvár Farmárskej revue. Publikácia Slovenský statok - Slovenské plemená hospodárskych zvierat na viac ako 450 stranách poskytuje komplexný prehľad našich národných plemien hospodársky významných zvierat - koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, hydiny, králikov, holubov a včiel. Od ich histórie, cez proces šľachtenia, charakteristiku jednotlivých plemien, až po informácie o aktuálnom stave chovu. Texty sú doplnené množstvom fotografií. Od tohto momentu sa kniha začala predávať.

Veľmi nás potešil vysoký záujem o ňu, ako aj pozitívne reakcie odborníkov i širokej verejnosti. Kniha prekročila hranice Slovenska a Čiech a dostala sa napríklad do rakúskeho spolku chovateľov pinzgauského plemena, taktiež k zástupkyni Slovenska vo FAO (Food and Agriculture Organization) v Ríme, či do rúk japonského veľvyslanca v ČR. Nájdete ju tiež v knižniciach viacerých slovenských poľnohospodársky zameraných univerzít a stredných škôl, ale aj v knižnici bojnickej zoologickej záhrady. V auguste bola kniha ocenená Zlatým kosákom, cenou odbornej poroty na najväčšej poľnohospodárskej výstave Agrokomplex. 

Popri propagácii knihy sme počas celého roka poskytovali poradenstvo chovateľom, farmárom, gazdom prostredníctvom nášho webového portálu www.chovamedoma.sk, či v našej online poradni. Zaškolili sme niekoľko začínajúcich chovateľov hydiny. Mohli ste nás vidieť, počuť alebo čítať v slovenských a českých médiách.

Veríme, že i tento rok budeme mať možnosť zrealizovať naše pravidelné aktivity a našou činnosťou pomôžeme chovateľom, ktorí sa na nás obacajú.

OZ Chováme doma

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS