chovatelsky ples precinV sobotu 29.4.2023 o 19:00 sa v Kultúrnom dome v obci Prečín, uskutočnil v poradí 3. ročník Plesu chovateľov. Usporiadala ho základná organizácia Slovenského zväzu chovateľov Považská Bystrica. Podujatia sa zúčastnilo až 132 chovateľov, hostí a sympatizantov.

Pozvanie prijal aj čestný hosť, nový predseda Slovenského zväzu chovateľov, Ing. Štefan Henžel. Ten v príhovore pochválil organizátorov, že dokázali zorganizovať veľmi príjemné spoločenské podujatie, ktoré je slovenským unikátom a poďakoval za pozvanie. Tiež poukázal na nezastupiteľnú úlohu chovateľstva. Popri záľube v chove zvierat, dokážu chovatelia zabezpečiť aj čerstvé a zdravé potraviny pre seba, a svojich blízkych. Na záver príhovoru organizátorom zaželal veľa úspechov a zábavy.
Do tanca účastníkom zahrala skupina Impulz a heligónkári Aneta a Martin Poliakovci.

Vrcholom večera bola súťaž v kikiríkaní. O titul zabojovalo 14 súťažiacich, reprezentujúcich jednotlivé stoly. Odborná porota, zložená zo skúsených chovateľov, vybrala najlepšieho “kohúta” Richarda Rebroša. Obecenstvo sa na “kohútoch v oblekoch” nasmialo dopopuku.

Organizátori pripravili účastníkom aj bohatú tombolu. Losovalo sa celkovo až 72 hodnotných cien od sponzorov. Súčasťou cien v tombole boli aj živé zvieratá, ktoré slúžili zároveň ako živá ukážka práce chovateľov. “Celý výťažok z tomboly vo výške 1952€, poputuje na nákup klietok pre hydinu, ktoré sú potrebné na vystavovanie,” uviedol spoluorganizátor plesu a vášnivý chovateľ Stanislav Chúpek.

Samozrejmosťou večera bolo aj výborné jedlo, pripravené z čerstvých a domácich surovín, ktoré na plese chovateľov nemohlo chýbať.

Miestna organizácia chovateľov má momentálne dvadsaťštyri členov. Venujú sa najmä chovu králikov, hydiny, holubov a exotického vtáctva. Pravidelne organizujú aj oblastnú výstavu v Zemianskom Kvášove. Tento ročník sa bude konať 15-17.09.2023. Miestni chovatelia zaznamenávajú dobré výsledky na oblastných, národných, aj medzinárodných chovateľských výstavách. “Veľmi nás teší hlavne záujem mladých chovateľov, ktorých máme v organizácií nateraz osem. Snažíme sa im pomáhať napríklad tak, že neplatia členské ani poplatky za výstavy, tiež im radi pomôžeme cennými radam,.” povedal podpredseda základnej organizácie a spoluorganizátor podujatia Jaroslav Kopáč.

Autor: Ondrej Bajza
+421 915 703 130,
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Kontakt na organizátorov podujatia:
Stanislav Chúpek +421 907 587 836
Jaroslav Kopáč +421 915 703 166 Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

ZDIEĽAJTE NÁS