SZCH vystavaVýstavu organizuje Slovenský zväz chovateľov (SZCH). Po dvojročnej odmlke, spôsobenej pandemickou situáciou, chovatelia opäť môžu verejnosti prezentovať výsledky svojej celoročnej práce a starostlivosti o zvieratá.

Na výstave môžete vidieť takmer 4800 zvierat - králikov (v pavilóne F), vodnú a hrabavú hydinu (v pavilóne M1) a holubov (v pavilóne M2).

Dnes, 4. novembra, prebehlo jej slávnostné otvorenie. Svoje brány výstava otvorí širokej verejnosti zajtra, v sobotu 5. novembra od 8.00 hod. do 17.00 hod. a v nedeľu 6. novembra od 9.00 hod. do 13.00 hod.

Zvieratá vystavuje celkovo 479 chovateľov. Okrem slovenských vystavovateľov, svoje zvieratá priviezli aj chovatelia z krajín V4, vrámci súbežne prebiehajúcej V. medzinárodnej výstavy zvierat Vyšehradskej štvorky.

Na výstavu putujú najmä jedince, ktoré spĺňajú všetky predpoklady pre ďalší chov. Práve preto môžete vidieť najtypickejších zástupcov rôznych plemien. Zvieratá tam môžete aj kúpiť alebo získať kontakty na chovateľov. V neposlednom rade sú výstavy tým najlepším miestom na získanie cenných informácií pre začínajúcich chovateľov i odborníkov výmenou chovateľských skúseností. „Pre bežného návštevníka, ktorý sa nevenuje chovu zvierat, môže byť výstava príjemne stráveným časom, kde si môže oddýchnuť od ťažkých, či negatívnych správ, ktoré nás v poslednom čase zaťažujú“, dopĺňa Štefan Henžel, predseda SZCH. „Pre nás, chovateľov, je táto výstava najväčším chovateľským sviatkom.“

Na výstave uvidíte aj slovenské plemená zvierat

Návštevníci tu môžu vidieť desiatky rôznych plemien, medzi nimi aj naše slovenské plemená. V tejto súvislosti prebehne v nedeľu, 6. novembra od 12.00 do 13.00 hod., autogramiáda nedávno vydanej jedinečnej publikácie Slovenský statok - slovenské plemená hospodárskych zvierat, s autorom textov MUDr. Michalom Strakom, CSc. Knihu si budete môcť na výstave aj kúpiť. Publikácia na 450 stranách poskytuje komplexný prehľad našich národných plemien hospodársky významných zvierat - koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, hydiny, králikov, holubov a včiel. Dočítate sa v nej o ich histórii, pôvode, procese šľachtenia, nájdete v nej charakteristiku jednotlivých plemien, ako aj informácie o aktuálnom stave chovu. Texty sú doplnené množstvom fotografií. V mnohých kapitolách prináša u nás doposiaľ nepublikované informácie. Kniha je jedinečná nie len na Slovensku, ale aj v európskom priestore, nakoľko doposiaľ nikto tak detailne nepopísal naozaj všetky svoje národné plemená na jednom mieste. „Vydanie publikácie je vyvrcholením našej snahy o ich propagáciu a zachovanie. Našim zámerom bolo vytvoriť knihu, ktorá bude poskytovať odborné informácie, avšak čitateľsky zaujímavým štýlom. Veríme, že sa nám to podarilo naplniť a že ňou inšpirujeme nových záujemcov o chov týchto krásnych zvierat,“ hovorí František Staňo, riaditeľ občianskeho združenie OZ Chováme doma.

Národné plemená hospodárskych zvierat po stáročia dotvárali ráz našej krajiny. Sú geneticky prispôsobené tunajším prírodným podmienkam. Sú nenáročné na chov. Za ich existenciou stojí dlhoročná práca našich predkov, chovateľov a šľachtiteľov. Z genetického hľadiska sú základným kameňom šľachtenia nových plemien. Napriek tomu ich chová pomerne málo chovateľov.

Ak si knihu Slovenský statok nestihnete na výstave kúpiť, môžete si ju objednať TU.

ZDIEĽAJTE NÁS