farma kohutove jasurcisko kackaV poslednom období rastie počet nováčikov v chovateľskom svete. Väčšinou prinášame rozhovory s chovateľmi, ktorí sa tomu venujú už niekoľko rokov. Tentokrát sme však oslovili práve tých, ktorí sa rozhodli začať s chovom hospodárskych zvierat len nedávno. Opýtali sme sa, čo ich k tomu viedlo, ako začínali a na čom sa poučili. Práve čítate prvý z nich.

Vizitka

  • Peter Jašurek alias Jašurčisko - farma Kohutove 
  • Dlhoročný folklorista, propagátor krás Slovenska a slovenských výrobkov v online svete (najarmok.sk), čo mi dovoľuje venovať sa chovateľstvu popri online podnikaní z domu, priamo z mojej farmy. 
  • Žijem v kysuckej obci Raková.
  • Chovám: sliepky, brojlerové kury, ruánske kačice, barany, husi, králiky, v rybníku kapre, amure, jesetre, pstruhy. K tomu slovenský čuvač a kocúr.

Prečo si sa rozhodol chovať všetko to, čo uvádzaš vo svojej vizitke? Čo bolo hlavnou motiváciou?

Chov mám od detstva v sebe. Dedko s babkou vždy chovali husi, či svinku. Ako dieťa som choval králiky. Už vtedy som mal sen mať raz malú farmu.
Mojou hlavnou motiváciou je láska k zvieratám a zdravý životný štýl. Chcem byť nezávislý od potravín, ktoré sa momentálne predávajú. Môj názor je, že to, čo k nám dovážajú zo zahraničia, sú jedy. Hovorím: jedz a dávaj do svojho tela zdravé, svoje potraviny. Do toho investuj energiu a čas. Vráti sa ti to v tom, že v starobe nebudeš musieť toľko míňať na lieky. logo farma kohutove
Samozrejme, život na farme a so zvieratami pre mňa znamená aj dobíjanie energie a emócií.

Skôr ako si začal, naštudoval si si nejakú odbornú literatúru alebo sa poradil so skúsenými chovateľmi?

Nejaké skúsenosti som mal z detstva, ale po 25 rokoch sa všetko zabudlo. Takže som navštevoval chovateľov a naberal skúsenosti neustálym vypytovaním sa a sledovaním. Hlavne mojich dobrých kamarátov, môjho “mentora” Františka Staňa a Laca Hollého.
No poviem vám, aj keď to bolo naštudované teoreticky, veľa vecí ma prekvapilo a musel som sa hneď adaptovať a naučiť sa. Predsa len, zvieratá sú živé bytosti a majú svoje pravidlá a vlastnosti. Čo ktoré potrebuje, vidíte až keď sa tomu venujete.
Študujem ďalej a dúfam, že budúci rok bude farmička rozšírená o nové zvieratá a tiež dovybavená ďalšími nástrojmi, ako šklbačka, liaheň...

Čo bolo na začiatku najťažšie?
Je niečo, na čom si sa popálil? Nejaká chyba, ktorej by si predišiel, ak by si začínal znova?

Joj, jasné, veľa. Ak človek do toho skočí rovnými nohami a plný nadšenia, ako treba ísť za každým snom a cieľom, tak je to aj o chybách a problémoch. Ale tým musí prejsť každý, aby vedel, čo treba a prispôsobil sa do budúcna.

farma kohutove jasurcisko kacky ruanskeNajťažšie bolo vybudovať celé zázemie – oplotenie, vyrobiť kuríny, husíny a kačíny, hospodársku budovu, jeden chovný rybník, druhý pri potoku pre vodnú hydinu. Vyžadovalo si to veľa času, energie a investície. Spravil som aj niekoľko chýb, takže sa muselo prerábať, dorábať. Stále je ešte čo dorábať a vyrábať. Ale, keď už máte ten základ, už ste  veľmi blízko cieľa. Chováte, kŕmite, sledujete a kocháte sa, naberáte energiu a vidíte aj šťastné tváre v rodine, keď im chutia výborné fajnotky z domáceho :-)

Farmička je dobrá aj k výchove detí. Tie moje ju majú vo veľkej obľube. Verím, že vychovám nových farmárov a podarí sa mne, aj mojím deťom, ďalej pokračovať v chove hlavne našich slovenských plemien a udržiavať tradície.

 

Kontakt:
https://www.facebook.com/jasurcisko

Instagram:
https://www.instagram.com/jasurcisko/
https://www.instagram.com/farmakohutove/

TikTok: @jasurcisko

ZDIEĽAJTE NÁS