ovce janikPokračujeme v sérii rozhovorov so začínajúcimi chovateľmi. Tentokrát aj o tom, že ak máte dom s veľkým pozemkom, kúpte si k nemu ovce.

 Vizitka

  • Ing. Vratislav Janík, 41 rokov, Sklené Teplice.
  • Pri dome chovám psa, dve mačky, tri ovečky.

Pre mňa je to útek od stresu vo výrobných závodoch, naplnenie sna a tak trochu aj potreba, keďže mám veľký pozemok. Na všetko človek časom príde, lebo si to životná situácia a jeho telo samo žiada. To bol aj môj prípad. Už viac rokov pôsobím v operatíve a krízovom riadení, čo človeka dosť vyčerpáva. Najskôr som hľadal relax v športe, no keď som našiel svoj vysnívaný domček, chalupu, zmenil sa aj spôsob relaxu.

JanikDom potrebuje stále niečo opraviť, pokosiť, odložiť, spracovať... Keď už ste tam, lepšie sa robí, ak okolo behá dáky ten chlpáč. A keď sme mali psíka, aj mačiatka pre deti si k nám našli cestu. Ovečky - naše kosačky - sú prienikom obľuby fajnej jahňacinky a potreby kosiť pozemok.

Skôr ako si začal, naštudoval si nejakú odbornú literatúru alebo sa poradil so skúsenými chovateľmi? 

Vždy je dôležité sa porozprávať s ľuďmi, ktorí už dané zviera chovajú v podobnom prostredí a vedia poradiť.

Pred príchodom oviec som zavolal Ferovi Staňovi, ktorý ma prvotne nasmeroval. Následne som navštívil obľúbený salaš v Sampore pri Zvolene, kam chodíme už viac rokov na syr, žinčicu a aj jahňacinu. Dodnes som rád, že som rady týchto ľudí počúval. A aj keď niektoré riešenia stáli na začiatok viac, postupne som ocenil ich prínos pri každodennej radosti z chovu.

To, že ovce odporúčam od známeho chovateľa, že musia byť správne očkované a aj odčervené, je asi samozrejmosť. Odporúčam aj zvoliť si správny elektrický ohradník so správnou silou, kedže ovčia vlna je izolant a nie všetko na ňu funguje. ovce pes janikJa som si vybral elektrickú sieť s 90 cm výškou a užívam si celý rok bezproblémový chov. Ovečky mi neušli, ani ich nič nechcené nenavštívilo. Keďže chovám len počas vegetačného obdobia, toto riešenie je ideálne.

Psi sme mali u mojich rodičov, tak tu som nepotreboval pomoc. S mačkami som dostal aj balíček základných informácií. Napríklad aj to, že radšej dve spolu ako jednu.

Tento rok je mojím prvým. No už pracujem na naplnení ďalšieho sna, ktorým sú husi. Verím, že v krátkej dobe aj tie doplnia náš zverinec.

Aké je tvoj odkaz pre ostatných?

Nakoniec chcem povedať, že sa toho netreba báť. Možno máme zbytočne veľa pochybností, než by sme mali mať. Aj keď sú to živé stvorenia, s radami od skúsených chovateľov, precíznosťou a všímaním si ich potrieb, sa to dá zvládnuť.

Bonus v tom, že deti držíte na silu dnu, že von môžu ísť až po raňajkách, mi vždy vyvolá úsmev na tvári :)

PS: len hlúpy gazda pestuje trávnik.

ZDIEĽAJTE NÁS