prepelica japonska mladaPrepelica japonská pochádza z juhovýchodnej Ázie, z oblasti medzi Indočínou a Japonskom. V Európe sa prepelice začali chovať až v štyridsiatych rokoch minulého storočia, najmä ako študijný materiál pre laboratórne pokusy. Dnes ich často chovajú aj drobnochovatelia kvôli chutným a výživným vajíčkam a mäsu.

Prepelice sa chovajú ako nosnice alebo mäsové brojlery. Živá hmotnosť nosníc dosahuje 120 až 180 gramov, mäsový typ váži 290 gramov. Za rok môžu zniesť až 320 vajec s hmotnosťou 11 až 15 gramov. Vajíčka majú vysokú nutričnú hodnotu a relatívne veľký žĺtok. Znášať ich začínajú od 35. – 42. dňa veku s vrcholom v 20. týždni veku.

chov prepelica japonskaPodmienky na chov prepelíc

Prepelice môžete chovať vo voliérach, v klietkach so šikmým roštom alebo napríklad v prerobených králikárňach. Ideálna teplota priestoru je 20 - 22°C. V horúcich letných dňoch je dôležité zabezpečiť im vetranie. Keďže nie sú prispôsobené nízkym teplotám, v zime je potrebné im poskytnúť vykurovaný priestor. Dôležitý je taktiež svetelný režim, odporúčaný je 16 hodín denne.

Ak chováte prepelice na produkciu vajec, najvhodnejšie sú klietky so šikmým roštom, ktorý umožňuje vygúľanie vajíčka. Ľahko sa čistia. Napájanie je zvonka. Môžete ich umiestniť napríklad do pivnice alebo garáže. Pri malom počte prepelíc napríklad aj do bytu, namiesto papagája. Nevýhodou je rýchlejšie opotrebovanie sliepok, ktorým po roku klesne znáška vajec.prepelica banner

Denná spotreba krmiva jednej prepelice je 25-30 g. Od vyliahnutia po obdobie pohlavnej dospelosti približne 1 kg. Spotreba krmiva na desať vyprodukovaných vajec je 0,4 kg. Spotreba krmiva za rok znášky je približne 12 kg.

Pri kúpe si dávajte pozor, aby ste nekúpili staré alebo choré jedince. Neodporúčame kupovať zvieratá staršie ako jeden rok. Najlepšie je kúpiť si troj- až šesťtýždňové prepelice, ktoré sú tesne pred znáškou a dá sa určiť ich pohlavie. Pri vkladaní novej sliepky do chovnej skupiny je vhodné najskôr vybrať kohúta von. Pretože by sa mohla zľaknúť jeho nervózneho správania.

Pohlavne vyspelé kohútiky sa vo veku asi 35 dní začínajú medzi sebou biť a často dochádza ku kanibalizmu.

Prepeličie vajíčka a mäso

prepelicie vajickaPrepelice patria v produkcii vajec k najvýkonnejším nosniciam. Hmotnosť vajca predstavuje 8,5% z hmotnosti prepelice. Pri sliepkach to je 3%. Aj keď je prepeličie vajce asi päťkrát menšie ako slepačie, obsahuje dva a pol násobne viac vitamínu A, takmer trojnásobne viac vitamínu B1 a dvojnásobne viac vitamínu B2.
Prepeličie vajíčka sa dajú použiť do všetkých jedál, rovnako ako slepačie. Pomáhajú proti alergii, pri problémoch s krvným obehom a ďalších civilizačných chorobách. Denná konzumácia prepeličích vajec a mäsa podporuje imunitu, normalizuje kardiovaskulárny systém. Vďaka vysokému obsahu fosforu, draslíka a železa majú dobrý vplyv na pamäť. Sú prirodzeným zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Odporúčajú sa deťom, tehotným ženám a ľuďom s oslabenou imunitou.

Silná blana pod škrupinou s minimálnymi dýchacími otvormi znižuje riziko prieniku baktérií salmonelózy.

Prepeličie mäso sa odporúča konzumovať pri astme, pri fyzickej záťaži, proti tuberkulóze a pri nádorových ochoreniach ako výpomoc pre organizmus.

Aj samotné prepelice sú odolné voči infekciám. To umožňuje udržiavať chov bez nutnosti očkovania a liečby.


Zdroj: www.krepelka-japonska.cz