Tento týždeň sa konal 6. ročník aktivity Hovorme o jedle. Žiaci základných škôl mohli od 15. do 19. októbra počas vyučovania hovoriť, kresliť, písať a fotiť na tému jedlo, výživa a význam potravín.
Oficiálne otvorenie týždňa aktivít Hovorme o jedle sa tentokrát uskutočnilo v Základnej škole na Vazovovej ulici v Bratislave. Predseda Únie potravinárov Slovenska a zároveň prezident Slovenského mliekarenského zväzu, Stanislav Voskár odovzdal tamojším prvákom mliečne výrobky ako pozornosť od slovenských mliekarov. Práve téma mlieka a mliečnych výrobkov je jednou z vyhlásených denných tém, na ktoré počas pracovného týždňa žiaci základných škôl vypracovávali rôzne projekty.
„Stále máme veľké rezervy v oblasti vzdelávania našich spotrebiteľov všetkých vekových kategórií v rámci výživy a významu potravín vyrobených na Slovensku. Aj preto pokračujeme s projektom Hovorme o jedle a už šiesty rok v spolupráci s učiteľmi základných škôl vychovávame najmladšiu generáciu spotrebiteľov.“ Uviedol Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu.
Tento rok sa do aktivít týždňa HOVORME O JEDLE zapojilo celkovo 456 základných škôl z celého Slovenska. Pre žiakov boli pripravené tieto aktivity:
- súťažno-vzdelávacia aktivita “HOVORME O JEDLE”
- výtvarná súťaž “CHUTNÉ MAĽOVANIE”
- literárna súťaž “KÚZLO DOBRÉHO JEDLA”
- fotografická súťaž “OČAMI GURMÁNA”
„Projekt, ako je Hovorme o jedle, je veľmi dôležitý a prínosný. Obchody ponúkajú pre spotrebiteľa množstvo potravín, z ktorých si každý deň v obchode vyberáme. Preto je potrebné, aby už deti začali vnímať, prečo je dôležité zdravo sa stravovať,“ uviedla koordinátorka projektu Hovorme o jedle v ZŠ Vazovova Bratislava Daniela Tokárova Gaburjáková.
Cieľom projektu je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť. Projekt organizuje SPPK.