mliekoDelaktózované výrobky sa vyrábajú z čerstvého kravského mlieka pridaním enzýmu laktáza, ktorý rozkladá laktózu na jednoduchšie a ľahšie stráviteľné formy cukrov. 

Energetická a výživová hodnota bežného mlieka a delaktózovaného mlieka je úplne rovnaká. Generálny riaditeľ spoločnosti Levické mliekarne, Marián Šolty, zdôrazňuje, že "delakto" nepredstavuje ochudobnenie mliečneho výrobku. "Konzumáciou delaktózovaného mlieka a mliečnych výrobkov spotrebiteľ neprichádza o benefity z produktov vyrobených z kravského mlieka. Všetky dôležité živiny v ňom zostávajú. Ich chuť je iba jemne sladšia oproti tým 'mliečnym', ktoré si pre zdravotné ťažkosti nemôže človek dopriať. Do výrobkov sa v procese výroby pridáva enzým laktáza, ktorý štiepi laktózu na jednoduchšie cukry. Stanú sa tak ľahšie stráviteľnými a sú vhodné na konzumáciu aj pre ľudí s intoleranciou laktózy," priblížil. 

Ak tráviace problémy komplikujú život iba jednému členovi domácnosti, nie je podľa neho preto dôvod, aby domácnosť kupovala mlieko a mliečne výrobky "dvojmo".

mlieko bezlaktozoveIntoleranciou laktózy trpí podľa dostupných údajov každý piaty až šiesty človek. Predstavuje to asi 20 % populácie, čo nie je zanedbateľné číslo. Bezprostredne po konzumácii mliečnych výrobkov pociťujú ľudia kŕče, bolesti brucha, škála prejavov je rôznorodá a môže byť individuálna. Na vine je buď úplná absencia alebo nedostatočná aktivita enzýmu laktáza, ktorého úlohou je štiepenie mliečneho cukru – laktózy.

Aj s pribúdajúcim vekom klesá schopnosť tráviaceho traktu "popasovať" sa s laktózou, lebo aktivita enzýmu prirodzene klesá. Nie je preto neobvyklé, že sa tráviace problémy objavia u ľudí až vo vyššom veku. "Laktózová intolerancia pritom nie je to isté ako alergia na bielkovinu kravského mlieka, ktorou podľa štatistík trpia maximálne 3 % populácie. Intoleranciu nesprevádzajú také búrlivé reakcie, aké sú pozorovateľné pri alergii," dodal.

Zdroj: polnoinfo.sk

ZDIEĽAJTE NÁS