Nie každé vajce je vhodné na liahnutie. Vyberáme také vajcia, ktoré majú najväčšie predpoklady, že sa z nich vyliahnu životaschopné kuriatka. Základným predpokladom je, že vajcia sú oplodnené. Zniesli ich zdravé nosnice, majú štandardnú veľkosť, hmotnosť, tvar a sfarbenie škrupiny, zodpovedajúce danému plemenu.
Nevhodné sú nadmerne veľké vajcia, pretože tie väčšinou obsahujú dva žĺtka. Ani vajcia so silnejšou škrupinou, alebo s mramorovanou kresbou nie sú vhodné na liahnutie. Povrch vajec musí byť čistý, bez viditeľných a skrytých prasklín. Násadové vajcia by sa nemali umývať. Odstránila by sa tak prirodzená ochranná vrstva a k plodu by tak mohli preniknúť baktérie. Prípadné mechanické nečistoty sa môžu jemne zoškrabať. Ošetriť ich však môžete dezinfekčným roztokom určeným na tento účel.
Pri zbieraní násadových vajec je vhodné si ich označovať obyčajnou ceruzkou. Zapisuje sa dátum, kedy bolo vajce znesené, prípadne od ktorej nosnice pochádza. Násadové vajcia sa skladujú maximálne 14 dní. Dlhšia doba a nevhodné podmienky skladovania znižujú liahnivosť. Uchovávajú sa pri teplote 10-13°C pri relatívnej vlhkosti vzduchu okolo 60%. Napríklad v pivnici. Mali by byť uložené vo zvislej alebo ležatej polohe. Vajcia je dobré otáčať, aby žĺtok neklesol na jeden koniec a teda, aby sa zárodočný terčík neprilepil na vnútro vajca. Môžete ich jeden deň dať špičkou dole a druhý zase špičkou hore. Takto pripravené násadové vajcia buď podložíte pod dobrú kvočku alebo vložíte do liahne.