V tomto období sú salaše plné jahniat. Chovatelia ich aj tento rok môžu umiestniť na našom trhu. K zdravému jahňaciemu mäsu sa tak dostane i slovenský spotrebiteľ.
Väčšina slovenských jahniat sa ešte donedávna vyvážala za veľmi nízke ceny do zahraničia, najmä do Talianska. V minulom roku sa však situácia zmenila. V dôsledku koronakrízy museli naši ovčiari nájsť spôsob, ako zabezpečiť odbyt na Slovensku. Napokon sa slovenská jahňacina pod značkou Zlaté jahňa – 100% slovenské dostala aj na pulty našich obchodov. Záujem prekročil očakávania chovateľov a namiesto predpokladaných 5 ton mäsa sa predalo 20 ton.
Slovenskí chovatelia oviec už nie sú odkázaní len na vlastný predaj z dvora a na zahraničných výkupcov, ale konečne úspešne dokážu svoju produkciu umiestniť aj na pultoch slovenských obchodov. Práve táto situácia pomáha slovenským chovateľom oviec prežiť.
„Spoločná aktivita prináša úspech. Pre nás chovateľov je snom, aby sme všetku, na slovenských kopcoch vychovanú jahňacinu, dokázali predať slovenským spotrebiteľom. Záleží nám na zdraví našej krajiny a zdraví jej obyvateľov. Blížia sa veľkonočné sviatky, na stoloch Slovákov by nemala jahňacina chýbať. Ide o jedno z najkvalitnejších mias, ktoré môže pomôcť nášmu zdraviu aj teraz, v časoch pandémie koronavírusu,“ pripomenul Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.
Kde kúpiť slovenskú jahňacinu
Zdroj: MPRV SRSlovenskí spotrebitelia vďaka tejto spolupráci nájdu slovenskú jahňacinu na pultoch obchodných reťazcov (napríklad Billa) pod spoločným označením „Zlaté jahňa – 100% slovenské“. Jahňacina sa tak stane nielen sezónnou počas Veľkej noci, ale dostupnou po celý rok. Chovatelia sa dopytu prispôsobia tak, aby na pultoch bolo vždy čerstvé jahňacie mäso. Tento rok dodajú približne 15-tisíc jahniat. Ak spotrebitelia prejavia záujem, budúci rok môžu dodať až 40 -tisíc jahniat.
Ovčiari nedávno spustili aj nový web www.mojbaca.sk, na ktorom si celoročne nájdete svojho baču a objednáte si kvalitnú slovenskú jahňacinu.
Spotreba jahňaciny na Slovensku je dlhodobo veľmi nízka. Len 0,13 –0,15 kg na osobu ročne. To je päťnásobne menej ako je odporúčané. Ak by každý z nás skonzumoval ročne aspoň tri kilogramy jahňacieho mäsa zo Slovenska, nielen že by spravil niečo prospešné pre svoje zdravie, prispel by tak aj k zastabilizovaniu a dokonca rozvoju ovčiarstva na Slovensku. Chov oviec má pritom aj mnoho vedľajších prínosov. Jedným z nich je spásanie našich trávnych porastov a tým vytváranie rázu krajiny a obohacovanie pôdy, či zlepšenie ekosystémov. Cieľom agrorezortu preto je, aby sa mäso vyprodukované na Slovensku, doma aj skonzumovalo.
Jahňacie mäso zdraviu prospešné
Jahňacie mäso je zdraviu prospešné z viacerých dôvodov. Produkty z ovčieho mäsa a mlieka obsahujú CLA konjugovanú kyselina linolovú. Pravidelnou konzumáciou sa predchádza výskytu arteriosklerotických zmien, ktoré spôsobujú infarkt a cievne mozgové príhody. Pôsobí preventívne proti onkologickým ochoreniam (prof. Patkowska-Sokola). Stimuluje imunitný systém. Obzvlášť sa odporúča diabetikom, deťom, starším ľuďom a v období rekonvalescencie. Pri výkrme oviec sa nepoužívajú hormóny na stimuláciu rastu, čo je jeho ďalšie pozitívum.
Ako vo svojom článku uvádza doc. RNDr. Milan Margetín, PhD. z NPPC – Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre, “v poslednom období sa osobitná pozornosť venuje jahňaciemu mäsu v súvislosti s obsahom zdraviu prospešných mastných kyselín. Veľmi dobre je zdokumentovaný vplyv mastných kyselín, najmä polynenasýtených s dlhým reťazcom (LC-PUFA) na optimálny vývoj plodu a neonatálny rast dieťaťa a jeho vývoj. Preto experti vo výžive detí odporúčajú po odstavení dieťaťa od materského mlieka pridávať do prijímanej potravy jahňacie mäso s adekvátnym pomerom LA a ALA a vysokým obsahom LC-PUFA.”
Stálo by teda zamyslieť sa nad cieleným pravidelným zaradením jahňaciny do jedálnička, najmä u našich detí. Je to najlepšia investícia do ich zdravia. V budúcnosti im ušetríme veľa starostí s ich zdravím.
Zdroj: tlačová správa MPRV SR, facebook stránka ZCHOK, články na www.chovamedoma.sk