Morky sa chovajú hlavne kvôli produkcii mäsa, ktoré je chuťovo výrazné a rozmanité. Na morke je až deväť druhov mäsa.
Moriaky niektorých plemien dosahujú hmotnosť až 20 kg, v ojedinelých prípadoch aj 35 kg. Prirodzenou snahou moriek je získavať potravu zbieraním škodcov zo sadov a poľných kultúr. Určitou nevýhodou ich chovu je náchylnosť mláďat na chlad, vlhko, náhle zmeny počasia a tzv. čiernohlavosť moriek. Toto platí až do veku deviatich týždňov.
Podmienky na chov moriek
V porovnaní so sliepkami potrebujú morky väčšie ustajnenie, väčší výbeh a viac živočíšnych bielkovín, najmä v období rastu. Dôležité je mať dostatok krmiva. Najnáročnejšie sú plemená širokoprsích moriek, ktoré potrebujú veľké množstvo krmiva. Mláďatá, v porovnaní s kuriatkami, potrebujú väčšiu starostlivosť a vyššiu teplotu odchovných priestorov.
Ustajnenie moriek
Morky si nevyžadujú náročné ustajnenie. Kurín môže byť podobný ako pri sliepkach, len s väčšími rozmermi. Pre jednu morku stredne veľkého plemena potrebujeme asi 0,5 m² plochy v kuríne. Znáškové hniezda by mali mať rozmery 60 x 60 cm. Morka si vyberá hniezdo, ktoré jej vyhovuje. Preto im vytvorme viac hniezd. Mladým morkám sa odporúča podstrihnúť letky, aby sa nenaučili vyletovať na stromy.
Niektoré plemená moriek
Štandardná bronzová morka
Najčastejšie sa chovajú štandardné bronzové morky. Je to stredne veľké plemeno, ktoré sa svojím tvarom a sfarbením najviac podobá na svojich divokých predkov. Je to odolné plemeno, ktoré má dobré chovné vlastnosti a zachovaný pud kvokania. Preto sa využívajú ako kvočky. Hmotnosť moriaka je 8 - 9 kg, morky 5 - 6 kg. Znáša 60 vajec.
Bronzová širokoprsá morka
Je to veľké plemeno, s výrazne vyvinutou prsnou oblasťou. Hmotnosť moriaka dosahuje 18 kg, morky 9 kg. Na jatočne spracovanej morke je až 30 percent prsnej svaloviny. Bronzové širokoprsé morky nemajú zachovaný pud kvokania, preto sa na oplodnenie používa inseminácia. V priemere znesie 70 vajec.
Virginská morka
Nazýva sa aj holandská, pretože ju začali šľachtiť v Holandsku. I keď šľachtenie dokončili vo Virgínii. Je vhodná do halových chovov. Má bielu farbu s čiernou štetkou na prsiach. Znáša 60 – 70 vajec. Hmotnosť moriaka dosahuje 7,5 – 10 kg, morky 4,5 – 6,5 kg.
Beltswillská morka
Je to malé plemeno morky, vhodné aj do intenzívnych halových chovov. Hmotnosť moriaka je 6,5 – 8,5 kg, morky 4,5 – 5,5 kg. Znáša okolo 60 vajec. Má zachovaný pud kvokania.
Rozmnožovanie moriek
Chovný kŕdeľ sa zostavuje najskôr mesiac pred začiatkom párenia a chovnej sezóny. Na oplodnenie stačí len jedno spárenie. Ak chcete mať zaručene oplodnené vajcia, na jedného moriaka malých plemien by malo pripadať 8 až 9 moriek, pri stredných plemenách 6 až 8 moriek na moriaka. Pri veľkých plemenách sa využíva inseminácia, takže k jednému moriakovi môžete dať aj 30 moriek. Pud sedenia na vajciach je pri morkách veľmi silný. Preto by sme mali morku, ktorá sedí na vajciach, kontrolovať, či sa chodí nakŕmiť a napiť.
Znáška vajec
Morky začínajú znášať v predjarnom období. Množstvo vajec, ktoré morka počas sezóny znesie, závisí od miery prešľachtenosti daného plemena, výživy, pastvy a spôsobu chovu. Morčacie vajcia sa zložením a chuťou podobajú slepačím vajciam. Podobne sa aj pripravujú.
Starostlivosť o mladé morky
Počas prvých deviatich týždňov veku si morčatá vyžadujú najväčšiu starostlivosť chovateľa. Nemôžeme ich púšťať do mokrých a zarosených výbehov a musíme ich chrániť pred dažďom a úpalom. Potrava musí byť bohatá na bielkoviny a vitamíny. Odporúča sa pridávať im tvaroh, kyslé mlieko, varené vajcia. Od desiateho dňa im predkladáme aj grit, mleté kosti ako zdroj vápnika a fosforu. Od siedmych týždňov im môžeme večer dať aj celé obilniny. Od začiatku je vhodné podávať im kŕmne doplnky s živočíšnymi bielkovinami. Musia mať prístup k primerane teplej čistej vode. Od deviatich týždňov sa už kŕmia kŕmnou zmesou obilnín v kombinácii s pastvou, pretože sa už môžu trvale pásť.
Vykrmovanie moriek
Morky sa dokrmujú asi mesiac pred jatkami. Zatvoríme ich do menšieho priestoru a dokrmujeme ich obilninami, zemiakmi, kŕmnymi zvyškami z domácnosti. Dáme im dostatok čistej vody a grit.
Mäso z morky
Morčacie mäso je zdravé. Obsahuje málo tuku, je ľahko stráviteľné a nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach. Je bohaté na vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, železo, zinok, fosfor, vápnik a mangán. Morčacie mäso obsahuje pre organizmus dôležitú aminokyselinu tryptofán, ktorá znižuje úroveň depresií a odstraňuje nespavosť. Býva súčasťou potravinových diét a je vhodné pre deti.
Pozrite si aj reportáž o chove moriek: