kuriatka 01Po vyliahnutí kuriatka nevedia regulovať svoju telesnú teplotu. Preto im musí chovateľ zabezpečiť vhodnú teplotu odchovných priestorov.

Akú teplotu potrebujú kuriatka? 

Pri odchove kuriat bez kvočky by mala byť v odchovni takáto teplota:

Prvý týždeň 32°C
Druhý týždeň 29°C
Tretí týždeň 27°C
Štvrtý týždeň 24°C
Piaty týždeň 21°C
Šiesty týždeň 18°C

 

 

 

 

 

Vhodným tepelným zdrojom sú infralampy, infražiariče, keramické lampy alebo veľká žiarovka. Pri odchove s kvočkou by mala byť teplota v odchovnom priestore, meraná pri podlahe vo výške kuriat, od 22 do 24°C. Kvočka dodá kuriatkam ďalšie teplo svojím telom.

Odchov kuriat s kvočkou

Odchov kuriat s kvočkou má svoje plusy i mínusy. Kvočka ochráni kuriatka pred nebezpečenstvom a dravcami, naučí ich orientovať sa v prostredí, pri výbere potravy a poskytne im teplo. Vie sa postarať o 15 až 20 kuriat. Najväčšou výhodou je, že sa prirodzeným spôsobom dostanú do kontaktu s patogénnymi organizmami, ako sú napríklad kokcídie a nemusíme vakcinovať. Platí teda pravidlo prirodzeného selektívneho výberu. Na druhej strane, kvočka nekvoká vtedy, kedy si to naplánuje chovateľ, väčšinou začína až v apríli. Ako kvočky sú vhodné stredne ťažké plemená sliepok. Napríklad amroksky, hempšírky, ale aj malé superkvočky hodvábničky alebo milflérky.

Kedy môžeme pustiť kuriatka do výbehu?

kvocka kuriatkaV prípade odchovu s kvočkou, môžu ísť kuriatka do výbehu v podstate ihneď. Ideálne je však, aby teplota vonkajšieho prostredia vystúpila nad 18°C a kuriatka mali viac ako dva týždne. Pri odchove bez kvočky môžu ísť von, až keď majú minimálne štyri týždne. Ak sa ochladí alebo zhorší počasie, umožníme im návrat do odchovne.

Ako a čím sa kŕmia kuriatka?

Na trhu sú dostupné kompletné kŕmne zmesi od prvých dní až do dospelosti, s komplexom vitamínov a liečiv. So sójou, aj bez sóje. Zloženie je rôzne, v závislosti od výrobcu. Kŕmnu zmes si však môžete pripraviť aj sami.

Kuriatka majú po vyliahnutí určitú zásobu výživných látok zo žĺtkového vaku. Toto im vystačí, kým sa naučia prijímať a tráviť potravu, približne počas prvých troch dní. Kuriatka už od prvých dní intuitívne zobkajú, dávame im preto kukuričný šrot, ktorý je ľahko stráviteľný. Do napájačky je dobre dať im čierny čaj, minimálne počas prvých 14 dní. Vždy musí byť čerstvý. Po troch dňoch im predkladáme aj natvrdo uvarené vajíčko a tvaroh. Neskôr pridáme aj kyslé mlieko (zakysanku), nadrobno posekanú žihľavu, púpavové listy. Je dobré, aby mali aj prístup k drobným kamienkom alebo piesku, potrebnému pre vytvorenie gastrolitov pre zlepšenie trávenia. Postačí jemný piesok alebo holubársky grit. Krmivo im dávame radšej viackrát denne v menších množstvách, aby všetko skonzumovali a nešpinili si do neho.

kuriatka 03Od 14. dňa im môžeme dávať kŕmnu zmes zloženú z priblizne 60 percent kukuričného, 20 percent pšeničného, 10 percent jačmenného a 10 percent ovseného šrotu. Doplnené vitamínmi, prípadne inými zrninami, ako slnečnica, hrach, nahý ovos alebo proso. Takéto pestré zloženie majú základné holubárske zmesi.

Od štyroch týždňov pripravovanú kŕmnu zmes podávame nahrubo našrotovanú. V tomto veku už môžu ísť do výbehu, kde si nájdu doplnky vitamínov, minerálnych látok a živín. Po šiestich týždňoch môžu dostávať aj trochu celých zŕn a zahustené zostatky z kuchyne. Dôležité je, aby mali stále dostatok čistej vody a gritu.

Vo veku 6 až 8 týždňov im dávame rovnaké krmivo, ako dospelým sliepkam. Keďže v tomto období rýchlo rastú, podávame im aj drvené kosti, prípadne uvarené a mleté bravčové kože. Najdôležitejšie je, aby krmivo nebolo nikdy plesnivé, zatuchnuté, znehodnotené.

Ak dáme sliepkam v období rastu dostatočné množstvo kvalitného krmiva, odzrkadlí sa nám to na ich budúcej znáške.

Prečítajte si aj: Kde kupovať sliepky a na čo si dať pozor