cierno lemovane wyandotkyWyandotka je stredne veľké plemeno sliepok, pôvodom z USA. 

wyandotka strieborna ciernolemovana 01Wyandotky majú zaoblený tvar tela, ktorý opticky zväčšuje ich bohaté perie. Majú široký, stredne dlhý trup, so stúpajúcou líniou chrbta. Zadná partia u sliepok je široká a hlboká, čo je znakom dobrej nosnice. Prsia sú hlboké, dobre zaoblené. Majú stredne vysoký postoj, ktorý však kvôli prachovému periu pôsobí nižšie. Beháky sú žlté, hrebeň ružicovitý. Majú veľké množstvo farebných rázov, v čom im dokáže konkurovať len máloktoré plemeno. Veľmi obľúbená a aj častejšie chovaná je jej zdrobnelá forma.

Kohút veľkej formy wyandotky dosahuje hmotnosť od 3,4 do 3,8kg. Sliepka 2,5 až 3kg.

Wyandotky sú pokojné a priateľské plemeno sliepok. Málo lietajú, preto sa môžu chovať aj v otvorenom výbehu. Sliepky sú dobré kvočky a dobre sa starajú o kuriatka. Znášajú 140 až 180 vajec, minimálna hmotnosť násadových vajec je 53 g. Zdrobnelé wyandotky znášajú okolo 120 vajec s hmotnosťou 35 g. Znáška sa odlišuje aj v závislosti od farebných rázov.

Prečítajte si aj rozhovor s chovateľkou wyandotiek.

Foto: Monika Szőcsová

Použité zdroje: E. Verhoef-Verhallen, A. Rijs: Encyklopedie slepic; Kura domáca: Plemená a chov; Klub chovateľov wyandotiek

banner kniha Slovensky statok 1

ZDIEĽAJTE NÁS