teplotny stres 0Počas teplých dní, ktorých je v roku stále viac, trpia hospodárske zvieratá teplotným stresom. Ten pôsobí nie len na welfare zvierat, ale negatívne ovplyvňuje príjem krmiva a účinnosť trávenia. Narušuje zdravie zvierat, znižuje sa úžitkovosť, kvalita mlieka a mäsa.

Nedávna holandská štúdia ukázala, že trojtýždňové vystavenie prežúvavcov teplotnému stresu stojí približne 270 EUR na dojnicu ročne (Feenstra, 2017). Zvládnutie teplotného stresu prežúvavcov je teda z ekonomického hľadiska nevyhnutné.

Negatívny vplyv vysokých teplôt na úžitkovosť a zdravie zvierat

Pri teplote nad 25 °C a 60 % vlhkosti začínajú dojnice trpieť výrazným teplotným stresom, ktorý sa prejavuje:

  • Poklesom produkcie mlieka u hovädzieho dobytka o 2 až 4 litre mlieka na dojnicu. Čím viac mlieka dojnica produkuje, tým je náchylnejšia na teplotný stres.
    V prípade oviec a kôz sa produkcia mlieka zníži až o 50%.
  • Poklesom množstva tuku v mlieku o 2-4 g tuku na liter mlieka.
  • Poklesom príjmu krmiva o 5 až 30%.
  • Prejavmi acidózy, krívania, mastitídy.
  • Poklesom reprodukcie o 1.8% CR/ 1 bod THI nad 68.

Vzťah teploty a vlhkosti predstavuje index THI, ktorý udáva výšku teplotného stresu. K uvedenému zníženiu produkcie a kvality mlieka dochádza pri hodnote THI nad 71.

Ako predchádzať teplotnému stresu a znížiť jeho negatívny ekonomický dopad

Kŕmenie
Kŕmte skoro ráno alebo neskoro večer, čím sa vyhnete príjmu krmiva v najvyšších teplotách. Snažte sa, aby bol kŕmny stôl v tieni.

Vyrovnanosť kŕmnej dávky
Teplotný stres vedie k zvýšenej energetickej potrebe zvierat a znižuje príjem krmiva, preto neznižujte energetickú hodnotu krmiva. Pri vysokých teplotách je pre dobrú funkciu bachora dôležitá vláknina. Používajte preto objemové krmivá s vysokou stráviteľnosťou vlákniny. NDF 28-30% na vrchole laktácie. Používajte nefermentovateľné zdroje energie, ako saturovaný tuk, cukry (5% DM) na zníženie tvorby tepla v bachore.

goat 4038781 1920Príjem vody
Počas horúcich dní dojnice potrebujú na produkciu 30 litrov mlieka 150 litrov vody denne.  V skupine by malo mať prístup k zdroju vody v rovnakom čase 10% kráv. Dĺžka žľabu by mala byť 10 až13 cm na dojnicu, minimálne jeden zdroj na 20 ks. Na pastve musí byť zdroj vody čo najbližšie k miestu pastvy. Kravy chodia piť v skupine, nádrž by nemala byť nikdy prázdna.
Prietok vody by mal byť minimálne 15 až 20l/min. Teplota vody od 12 do 25°C.

Prirodzená ventilácia maštalí
Otvorte maštale čo najviac, aby vzduch mohol prúdiť celou maštaľou. V lete otvorte všetky otvory v stenách, teda okná, drevené štíty, odstaňte plachty, inštalujte siete proti prievanu. Pavučiny indikujú zlú ventiláciu.

Inštalácia postrekovačov vyžaduje veľmi dobrú prirodzenú ventiláciu, aby sa udržala optimálna vlhkosť vzduchu.

Mechanická ventilácia
Rýchlosť vetra 2m/s znižuje THI o 5 bodov. Mechanická ventilácia umožňuje pohyb vzduchu celý deň, aj v prípade bezvetria. Pozor ale, nútená ventilácia v stajni je často nepravidelná a spôsobuje zhlukovanie zvierat, ktorému je nutné sa vyhnúť.

Slnečná expozícia

Zvieratá inštinktívne vyhľadávajú tieň. V maštali je najtmavším miestom stred maštale, kde je ale najvyšší THI index. Snažte sa vytvoriť zatienené miesta pre zvieratá vonku. Neinštalujte priesvitnú strešnú krytinu na južnú stranu strechy.

Minerálna výživa
V kŕmnej dávke navyšujte pufre, pretože teplotný stres zvyšuje riziko metabolických acidóz. Podávajte bikarbonátové ionty ako kompenzáciu ich straty močom a na udržanie pufračnej kapacity v krvi. Podávajte elektrolyty, aby ste kompenzovali ich stratu potením (K, Na ai.). 

Akú výživu teda zvoliť na prekonanie škodlivých účinkov teplotného stresu?

teplotny stres 1Na trhu existujú viaceré produkty, ktoré riešia len potláčanie dôsledkov teplotného stresu (zakyslenie organizmu), prípadne zadržiavajú vodu v organizme. Lepším riešením pre welfare zvierat je teplotnému stresu predchádzať, a to pomocou bylín, rastlinných výťažkov a ďalších dôležitých zložiek.
Základnou myšlienkou je nenechať zvieratá spadnúť do stresovej špirály, kedy sa nadmernou frekvenciou dýchania a srdcového rytmu za súčasného nízkeho príjmu krmiva problémy iba prehlbujú. Ale veľmi dôležité je udržiavať príjem sušiny a tým znižovať prejavy teplotného stresu u všetkých druhov prežúvavcov.

Takéto produkty posilňujú prirodzené systémy podieľajúce sa na odvádzaní tepla, kompenzujú elektrolyty a stimulujú príjem krmiva. Optimalizujú tak produkciu mlieka, jeho kvalitu a tiež mäsové prírastky. Znižujú dopad hyperventilácie a fyziologické prejavy tepelného stresu, ako je slinenie, nadmerné prežúvanie alebo zrýchlené dýchanie. Stabilný príjem krmiva je totiž predpokladom na udržanie dobrého zdravotného stavu, reprodukcie a úžitkovosti.

Najvhodnejšie výživové doplnky obsahujú zmes pufrov, ktoré regulujú nerovnováhu pH, elektrolytov, podporujúcich rehydratáciu zvierat a rastlinné výťažky - senovka podporuje tvorbu mlieka, čili papričky regulujú telesnú teplotu a stimulujú tvorbu slín a príjem krmiva, zelený čaj neutralizuje voľné radikály, najmä tie, ktoré vznikajú teplotným stresom.

Pri hovädzom dobytku sa dávkujú pred nástupom teplotného stresu. Na určenie tohto momentu existuje napríklad mobilná aplikácia (ThermoTool™), ktorá vás na to upozorní.

Pri malých prežúvavcoch sa odporúča dávkovať počas celej doby vysokých teplôt.

V oboch prípadoch sa aplikuje priamo do krmiva. U hovädzieho dobytka 100 gramov na zviera denne, u malých prežúvavcov 20 gramov na zviera denne. Náklady na dojnicu a deň predstavujú ekvivalent 0,5 litra mlieka. Náklady na malé prežúvavce predstavujú 4 centy na zviera denne, čo je pri polovici dennej produkcie mlieka, o ktorú vplyvom teplotného stresu prichádzate, zanedbateľná suma.

František Staňo, poradca pre výživu zvierat, tel. 0911 160 041, mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Zdroj: Iframix

 

ZDIEĽAJTE NÁS