sliepka preperovaniePreperovanie sa opakuje každoročne, väčšinou na konci leta alebo na jeseň. Za normálnych okolností to trvá jeden až dva mesiace. V tomto období sliepky nenesú, pretože všetku energiu vynaložia na vytvorenie nového peria.

Aby preperovanie prebehlo čo najrýchlejšie, musia byť nosnice v dobrej kondícii. Sliepky potrebujú väčší prísun energie, preto by mali mať výdatnejšie krmivo, bohaté na bielkoviny a tuky. Na začiatku je najlepšie podať sliepkam zmes obilia – jačmeň a kukuricu. Aby všetky zvieratá začali preperovať naraz. Odporúča sa pridať do krmiva semená slnečnice, rybí tuk alebo stolový olej. Preperovanie urýchli i podávanie ovsa. Aby sa sliepky preperili rýchlejšie, zavrite ich na určitý čas do miestnosti so stabilnou teplotou.

Pri mladých sliepkach sa niekedy stane, že strácajú perie aj mimo štandardného obdobia preperovania, a to iba na krku. Tento jav je dôsledkom toho, že sliepka začala niesť príliš skoro a jej organizmus na túto záťaž ešte nebol pripravený. To sa stáva, ak mladá sliepka dostáva krmivo určené pre už dospelé nosnice.

banner kniha Slovensky statok 2

ZDIEĽAJTE NÁS