velky svetly strieborny kralikKráličie mäso je veľmi zdravé a chutné. Napriek tomu u nás patrí len medzi doplnkové druhy mäsa. Pritom v Taliansku, Francúzsku, Španielsku a Číne je jeho spotreba veľmi vysoká. Poradíme vám, ako si vychovať králiky na mäso a ktoré plemená sú na to najvhodnejšie.


Králičie mäso

kniha slovensky statok predaj baner kópiaMá nízky obsah tuku a nespôsobuje alergické reakcie. Obsahuje veľa bielkovín, omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamíny B12, B1, fosfor, vápnik, železo. Vďaka jemným svalovým vláknam ho organizmus veľmi dobre trávi. Na porovnanie s hovädzím mäsom, ktorého stráviteľnosť je 62%, králičie mäso je stráviteľné až na 90%. Z týchto dôvodov sa odporúča ako prvý mäsový pokrm pre bábätká. Býva súčasťou rôznych diét, ako aj pri rekonvalescencii chorôb tráviaceho traktu a žlčníka.

Ktoré plemená sú vhodné na mäso?

Existuje veľa mäsových plemien králikov, ktoré sa môžu využiť na brojlerový výkrm. Najčastejšie sa chovajú novozélandský biely, kalifornský, burgundský, nitriansky, francúzsky strieborný králik a ich kríženci. Zvieratám však musí byť podávaná plnohodnotná kŕmna dávka s dostatkom jadrového krmiva. Môžete sa rozhodnúť pre výkrm mliečnych brojlerov alebo brojlerový výkrm.

Ak sa rozhodnete pre výkrm mliečnych brojlerov, používa sa plemenitba s tromi hniezdami. Mláďatá ostávajú pri matke 8 až 10 týždňov a kŕmia sa kŕmnymi zmesami. Pri odstavovaní majú 2 až 2,5kg a hneď sa použijú na jatočné účely. Od jednej samice tak môžete mať za rok až 24 mláďat.

Ak si zvolíte brojlerový výkrm králikov, samica môže mať za rok až 6 vrhov. Mladé králiky sa odstavujú, keď majú 6 týždňov. Kŕmia sa kŕmnymi zmesami do hmotnosti 2,5 až 3,6 kg. Tú dosiahnu približne vo veku 3,5 až 4 mesiacov. Od jednej samice tak môžete mať až 48 mláďat.

Novozélandský biely králik

novozelandsky biely kralikNovozélandský biely králikVyšľachtený bol v USA pred druhou svetovou vojnou. Cieľom bolo získať bieleho mäsového králika. V súčasnosti patrí medzi najdôležitejšie plemená na tvorbu mäsových hybridov. Dosahuje živú hmotnosť 4 až 5,5kg. Má zavalité krátke telo, s veľmi širokou hrudnou a panvovou časťou. Končatiny sú silné a krátke. Má bielu farbu a ružové oči.

Kalifornský králik

Aj toto plemeno bolo vyšľachtené v USA, pred druhou svetovou vojnou. Je to typické mäsové plemeno s kresbou, ktorá tvorí zafarbenie uší, nosa a spodku končatín. Zafarbené je aj pierko. Základná farba je biela, kresba je čierna, modrá alebo hnedá. Je druhým najviac rozšíreným plemenom na produkciu mäsa na svete.

Burgundský králik

Toto plemeno pochádza z Francúzska. Cieľom šľachtenia bola dobrá plodnosť, rastové schopnosti a jatočná výťažnosť. Vyniká veľkosťou, odolnosťou a temperamentom. Má zavalité telo valcovitého tvaru. Veľmi dobre osvalené, najmä v panvovej oblasti. Je žltočervenej farby. Očné krúžky, vnútorná strana končatín, brucho a spodné pierka sú svetlo krémovej farby.

kralik nitranskyNitriansky králikNitriansky králik

Jedno z našich národných plemien králikov, Nitriansky králik, bolo vyšľachtené v Nitre v roku 1977. Je to stredné plemeno králikov. Patrí medzi najčastejšie chované plemená u nás a v Českej republike. Jeho hmotnosť je 4,25 až 5,25 kg. Telo je zavalité, široké, mohutne osvalené. V súčasnosti sa chová v modrom a divoko modrom farebnom ráze.

Francúzsky strieborný

Je to plemeno s kombinovanou úžitkovosťou. Dosahuje hmotnosť 4 až 5,5kg. Má svetlo striebornú farbu srsti a hnedé oči. Telo má mierne zavalité. Hlavu má silnú, so širokým čelom. Uši tohto plemena sú mäsité, s pekne zaoblenými koncami.

ZDIEĽAJTE NÁS