Články o chovateľstve

Ovca patrí k najstaršie domestikovaným zvieratám. Sprevádza človeka už po tisícročia. Dávala mu najzákladnejšie životné potreby - potravu aj odev a sprevádzala ho na jeho púti po zemi. V súčasnom pretechnizovanom svete sa stáva chov oviec, podobne ako niektorých iných zvierat, určitým relaxom.

Králičie mäso je veľmi zdravé a chutné. Napriek tomu u nás patrí len medzi doplnkové druhy mäsa. Pritom v Taliansku, Francúzsku, Španielsku a Číne je jeho spotreba veľmi vysoká. Poradíme vám, ako si vychovať králiky na mäso a ktoré plemená sú na to najvhodnejšie.

Čo všetko je potrebné pripraviť pre sliepky, morky, či perličky pred príchodom zimy a počas nej?

Na tohtoročnom Chovateľskom dni v skanzene reportérky TV Raj nazbierali veľa zaujímavého materiálu. Pozrite si ich reportáž. 

Predtým, ako doveziete sliepky domov, pripravte im vodu a vhodnú podstielku do kurína.

Publikácia pod názvom Slovenský statok - Slovenské plemená hospodárskych zvierat by mala uzrieť svetlo sveta budúci rok. 

Ak sa chcete vyhnúť sklamaniu, odporúčame hydinu kupovať u overených a zodpovedných chovateľov alebo na farmách, kde sú zvieratá pod stálym veterinárnym dohľadom. Existuje viacero zdrojov, kde nájdete kontakty na chovateľov.

Vynikajúca oslava tradičného vidieka sa teraz uskutočnila na 4. ročníku Chovateľského dňa v skanzene, ktorý sa uskutočnil 14. júla v krásnom areáli skanzenu vo Vychylovke v severných Kysuciach. Tento Chovateľský deň bol zameraný najmä na prehliadku tradičných slovenských plemien hospodárskych zvierat.