Články o chovateľstve

Ovca patrí k najstaršie domestikovaným zvieratám. Sprevádza človeka už po tisícročia. Dávala mu najzákladnejšie životné potreby - potravu aj odev a sprevádzala ho na jeho púti po zemi. V súčasnom pretechnizovanom svete sa stáva chov oviec, podobne ako niektorých iných zvierat, určitým relaxom.

Králičie mäso je veľmi zdravé a chutné. Napriek tomu u nás patrí len medzi doplnkové druhy mäsa. Pritom v Taliansku, Francúzsku, Španielsku a Číne je jeho spotreba veľmi vysoká. Poradíme vám, ako si vychovať králiky na mäso a ktoré plemená sú na to najvhodnejšie.

Predtým, ako doveziete sliepky domov, pripravte im vodu a vhodnú podstielku do kurína.

Delaktózované výrobky sa vyrábajú z čerstvého kravského mlieka pridaním enzýmu laktáza, ktorý rozkladá laktózu na jednoduchšie a ľahšie stráviteľné formy cukrov. 

Ak sa chcete vyhnúť sklamaniu, odporúčame hydinu kupovať u overených a zodpovedných chovateľov alebo na farmách, kde sú zvieratá pod stálym veterinárnym dohľadom. Existuje viacero zdrojov, kde nájdete kontakty na chovateľov.

Združenie mladých farmárov na Slovensku - ASYF, v spolupráci s Národnou sieťou rozvoja vidieka Slovenskej republiky (NSRV SR) a regionálnymi anténami NSRV SR pre Žilinský a Prešovský kraj, organizovali v mesiaci február a marec tri dvojdňové stretnutia, takzvané Kluby mladých farmárov.

Po vyliahnutí kuriatka nevedia regulovať svoju telesnú teplotu. Preto im musí chovateľ zabezpečiť vhodnú teplotu odchovných priestorov.

Klub poľnohospodárskych novinárov v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou každý rok vyhlasujú súťaž o „Najkrajší chotár roka“.