Články o chovateľstve

Už v praveku si ľudia vytvárali zásoby mäsa na dlhé obdobie. A nepotrebovali na to chladničky, ani mrazničky. Konzervácia mäsa sušením je stará ako ľudstvo samotné.

 Po vyčerpaní pastevných možností je potrebné ovciam počas zimy zabezpečiť kŕmenie. 

Slovenská biela hus a suchovská hus sú naše národné plemená husí.

Ak sa rozhodnete chovať králiky, musíte mať na to vhodné podmienky. Nakoniec, to platí pri každom zvierati. Je potrebné premyslieť si, na aký účel ich chcete chovať. Na produkciu mäsa a kože? Alebo chcete čistokrvný plemenný chov a zúčastňovať sa s nimi výstav?

Predaj z dvora sa týka prvovýrobcov, ktorí predávajú svoje výrobky alebo pestovateľské a chovateľské prebytky v malých množstvách priamo konečnému spotrebiteľovi. Podmienkou je, že výrobky musia byť z vlastných surovín.

Pri odchove jahniat, najmä pri dojných plemenách, sa používajú v zásade tri spôsoby odchovu spojené s veľmi skorým, skorým a neskorým odstavom.

Včely patria do triedy hmyzu. Človek však môže napodobniť prírodné podmienky, v ktorých žijú, a chovať tak včely ako hospodárske zvieratá.

Obdobie od konca septembra do začiatku decembra sa nesie v znamení chutnej husaciny a dobrého vína. Ako sa ale dostať k chutnej husacine v dnešnej dobe? Keď kvalitné perie nahrádzajú duté vlákna a na kašeľ máme pilulky.