Články o chovateľstve

Táto liečivá rastlina je dobrá nielen pre človeka, ale aj zvieratá. Bežne sa podáva hydine, ako aj mladým králikom.

Záujem o domáce potraviny je v posledných rokoch vysoký. Dôvodov je viacero. Ľudia hľadajú kvalitné potraviny, pri ktorých poznajú ich pôvod a môžu si byť istí ich bezpečnosťou. Tento faktor zaváži najmä v období rôznych potravinových káuz. Spotrebitelia hľadajú čerstvé potraviny, ktoré neprecestujú pol sveta. Pozerajú na zloženie a ich výživovú hodnotu. Ďalším dôvodom je návrat ku koreňom a tradíciám, ktorý sa v posledných rokoch dostáva do popredia.

Na to, aby sme mohli živiť rastúcu populáciu sveta, potrebujeme stále viac potravín, ktoré musia byť rozmanité, vyvážené a kvalitné.

foto Milan Kosec
Ovčiarska valaská kultúra je neodmysliteľnou súčasťou nášho kultúrneho dedičstva. Avšak počas celej histórie, rovnako ako aj teraz, sú snahy o minimalizáciu až likvidáciu chovu oviec na našom území. 

Ilustračná fotografiaKravy, ktoré za svoj život vyprodukujú viac ako 100-tisíc kg mlieka, sú vo všetkých vyspelých krajinách vysoko cenené.

V sobotu 2. mája ste nás znovu mohli počuť v rádiu Regina v relácii Komu sa nelení.

Vápenku chovatelia pozorujú väčšinou u starších sliepok. Prejavuje sa bielym povlakom, zhrubnutou bielou kožou, chrastami a šupinami na behákoch. Postihnúť môže aj iné neoperené časti tela.

Porovnateľnú úroveň komerčného chovu králikov ako Nemecko (22 králikov na 100 obyvateľov) v prepočte na obyvateľa vykazuje aj Slovensko (18 králikov na 100 obyvateľov), ako aj Česko (25 králikov na 100 obyvateľov).