masove ovceNa Slovensku sa väčšina oviec chová na produkciu mlieka. Mäsové plemená tvoria len malé percento z celkovej populácie. Napriek tomu sa v posledných rokoch zvyšuje záujem chovateľov aj o tieto špecializované plemená.

Pozitívne vlastnosti ovčieho a jahňacieho mäsa

Ovčie mäso má vysokú dietetickú hodnotu. Je ľahko stráviteľné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, s priaznivou skladbou nenasýtených mastných kyselín. Obsah aminokyselín pritom nie je ovplyvňovaný kŕmnou dávkou. Je bohaté na bielkoviny a minerály. Konzumáciou jahňaciny sa predchádza výskytu arteriosklerotických zmien, ktoré spôsobujú infarkt a cievne mozgové príhody. Obzvlášť sa odporúča diabetikom, deťom, starším ľuďom a v období rekonvalescencie. Pri výkrme oviec sa nepoužívajú hormóny na stimuláciu rastu, čo je ďalšie pozitívum.

Mäso z dospelých jedincov má pevnú štruktúru, je jasno až tmavo červenej farby a jemne vláknité. Príznačná je jeho špecifická vôňa a chuť. Jahňacie mäso je ružové a veľmi jemné. Jahňacina sa získava z jahniat do veku 12 mesiacov. Najjemnejšie je mäso mliečnych jahniat. Najväčšia ponuka jahniat je na jar, pretože chovatelia uplatňujú sezónny chov.

Spotreba ovčieho a jahňacieho mäsa na Slovensku je veľmi nízka

jahna suffolkI keď má ovčie a jahňacie mäso mnoho pozitív, jeho spotreba je na Slovensku dlhodobo veľmi nízka. Len 0,13 kg na osobu ročne. To je päťnásobne menej ako je odporúčané.

Väčšina slovenských jahniat sa vyváža za veľmi nízke ceny do zahraničia, hlavne do Talianska. V minulosti bolo ovčie a jahňacie mäso bežne dostupné aj na pultoch našich obchodov.

Prečo je dnes takmer nemožné kúpiť kvalitnú slovenskú jahňacinu v obchodných reťazcoch? Jednak to je v spotrebiteľoch. Mnohí majú voči jahňaciemu mäsu, jeho chuti a vôni predsudky. Ďalším významným faktorom je nepostačujúci manažment obchodných reťazcov.

Faktory ovplyvňujúce zloženie a produkciu ovčieho mäsa

  • Plemeno
  • Pohlavie
    Mäso jariek má menej výraznú chuť a je jemnejšie než baranie mäso.
  • Vek
    Čím je mäso mladšie, tým je jemnejšie a má menej výraznú arómu. Chuť mäsa ovplyvňuje množstvo tuku, ktoré sa s vyšším vekom oviec zvyšuje. Tuk rýchlo tuhne, preto by sa jedlá z jahňaciny mali podávať na teplých tanieroch a konzumovať teplé.
  • Ostatné faktory
    Na chuť mäsa vplýva zdravotný stav zvierat, ako aj príprava zvierat na porážku

Genetické predpoklady z 30% ovplyvňujú rast a jatočnú hodnotu jedincov. Preto je pre mäsovú úžitkovosť dôležitá selekcia zvierat a úžitkové kríženie. Predpokladom dobrých hmotnostných prírastkov jahniat je dobrá starostlivosť chovateľa, vhodná výživa matiek, ktorá ovplyvňuje ich mlieko a dobrý zdravotný stav stáda. Intenzita rastu mäsových plemien je do odstavu vo veku 80 - 120 dní v priemere 280 až 300 g. Vo veku troch mesiacov dosahujú jahňatá váhu okolo 30 kg.

Mäsové plemená oviec:
Ile de France, Oxford down, Berrichon du Cher, Charollais, suffolk, clun forest, mäsové merino, hampshire, nemecká čiernohlavá, bleu du Maine