orpington modraOrpingtonky a wyandotky sú krásne, pokojné a kontaktné plemená sliepok. Takto ich popisuje zanietená chovateľka, Monika Szőcsová, s ktorou sme urobili krátky rozhovor.

Kedy a prečo ste začali chovať hydinu? Čo Vám to prináša?

Začalo to asi pred tromi rokmi, keď sa moja dcéra rozhodla chovať sliepky. Doniesla si práve orpingtonky. Vtedy som začala vyhľadávať informácie o týchto plemenách. Neskôr prišlo obdobie pandémie, bola som viac doma a mala viac času sa chovu venovať a v tejto oblasti sa vzdelávať.


Wyandotka strieborná čiernolemovaná
Bývam v bratislavských Jarovciach, kde, ako to dnes väčšinou býva, všetky mestské domy majú len okrasné záhrady. Rovnako aj ja som len postupne dozrievala do rozhodnutia pre úžitkovú záhradu a chovateľstvo. Moja mama aj babka síce celý život chovali zvieratá. Ja som však dovtedy chovala len psíkov – pudlíkov (dodnes mám dvoch). Napokon som sa do toho pustila s veľkým nasadením a hlavne srdcom.

Polovicu záhrady som venovala sliepočkám. Spolu s bývalým manželom sme vybudovali kuríny, voliéry, výbehy. Majú samozrejme aj priestor, kde sa môžu voľne pohybovať. Snažíme sa vytvoriť im v rámci priestorových možností také podmienky, aby sa hlavne cítili dobre. Môžem len potvrdiť, že aj v mestskej záhrade sa dá chovať hydina. Treba si len vybrať vhodné plemeno a vedieť, čo od neho očakávať. Ja som nehľadala žiadne “mašiny na vajíčka”. Skôr je to moja záľuba, ktorej venujem všetok svoj voľný čas. Práve teraz je najkrajšie obdobie, kedy sa liahnu kuriatka. Pre mňa je to istá psychoterapia, ktorá mi pomáha prekonať túto náročnú dobu. Človek zamestnáva hlavu niečím zmysluplným a nielen negatívnymi správami, ktoré počúvame všade naokolo. Častokrát sa na nich nasmejem. Keď mám trebárs zlú náladu, idem von a hneď sa cítim lepšie.

Spomínate, že bývate v mestskom dome. Ako na to, že ste začali chovať sliepky, reagovali Vaši susedia? Často sa totiž stretávame s tým, že ľuďom chov zvierat smrdí, prekážajú im ich zvuky a neraz kvôli tomu vznikajú susedské spory.

Síce bývam presne v strede Jaroviec, povedzme v mestskej časti, mala som šťastie. Vedľa mám susedov, ktorí už chovali sliepočky, takže na kikiríkanie boli zvyknutí. Ja však mám momentálne 9 chovných kohútov a keď začnú koncertovať, je to celkom zábavné. Sused, ktorý si nedávno postavil dom z druhej strany, to zatiaľ akceptuje, tak verím, že to tak ostane. Zápach z toho určite nie je. Keď sa zvieratá udržiavajú v čistote, tak nemajú dôvod zapáchať. Ja sama som dievča z mesta a nemám s tým žiadny problém.

Prečo ste sa rozhodli chovať práve orpingtonky a wyandotky? V čom vidíte ich pozitíva?

wyandot kohutOrpingtonky a wyandotky som si zvolila, pretože sú to pokojné a krásne plemená. To bolo mojou základnou požiadavkou, lebo vo všeobecnosti nemám rada agresivitu medzi zvieratami. Tieto sliepky sú doslova domáci miláčikovia. Snažím sa ich propagovať, pretože sú to úžasné plemená so skvelou povahou. Orpingtonky sú veľmi kontaktné. Dokonca je známe, že rôzne farebné rázy majú rôzne povahové rysy. Okrem toho, že sú krásne, sú aj múdre. Jednoznačne mi vyhovujú. Neustále sa pohrávam s myšlienkou nad ďalším farebným rázom.

Wyandotky sú krásne sliepky a aj múdre, všetko pochopia na prvýkrát. Orpingtonky sa rozkošne každej zmene čudujú, musia si na nové veci zvykať. Rozdiel medzi nimi vidieť už pri kuriatkach. Kým wyandotky sú všade prvé, orpingtonky sú také malé pomalé guličky.

Koľko chovných kmeňov a farebných rázov teraz chováte?

Wyandotky chovám strieborné čiernolemované veľkú formu, mám dva nepríbuzné chovné kmene 5+1 a 3+1. Sú to krásne zvieratá z dobrých zdrojov.

orpingtonky zlteŽlté orpingtonkyOrpingtonky mám žlté 8+2, z ďalšieho farebného rázu modré 8+2, čierne 6+2 a splash 1+1. Práve kohúti sú moji najobľúbenejší. Síce majú okolo päť až šesť kíl, ale sú to takí dobráci. Sú veľmi kľudní, lenivejší, komótni. Sú pýchou dvora. Ideálny počet sliepok na jedného kohúta je štyri.

Je náročné získať kvalitný chovný materiál?

Veľmi dobrú základňu chovu, ako aj veľa cenných rád a informácií, som získala od dlhoročného uznávaného chovateľa orpingtoniek, pána Františka Nagya.

Teraz, aby som zachovala čistý chov bez príbuzenskej plemenitby, siaham aj po kontaktoch zo zahraničia. Na Slovensku je totiž málo chovateľov týchto plemien, aby som zohnala nepríbuzné jedince.

Chovu sa venujete tretí rok. Čo všetko ste sa za toto pomerne krátke obdobie naučili?

Veľmi veľa som sa vzdelávala a venovala som sa chovu tak intenzívne, že som nazbierala skúsenosti, ktoré možno niekto iný nezíska za oveľa viac rokov. Chovateľstvo ma veľmi nadchlo, s láskou liahnem kuriatka z násadových vajíčok od mojich sliepočiek. Začínala som s jednou liahňou, dnes ich mám už šesť. Liahnem pre seba, ale aj pre druhých, ktorí majú záujem o chov týchto krásnych sliepočiek. Kuriatka posúvam len osobne, aby chovateľ videl, v akých podmienkach sú moje zvieratá chované. Tiež je dôležité, aby nebol zďaleka. Kuriatka ponúkam už vakcinované. Samozrejme, aj rada poradím a podelím sa o vlastné skúsenosti 😊

Na čo by ste upozornili začínajúcich chovateľov týchto plemien? Sú náchylné na nejaké špecifické choroby?

kuriatka 02Nie sú veľmi náročné na priestor, ale ako každá sliepka, potrebujú aj prístup k zelenému. Sú trochu náročnejšie na chov, pretože sa jedná a ťažké plemeno sliepok a nie sú to bežné nosnice. Nie je dobré ich liahnuť neskoro v lete, lebo nestihnú dorásť do takej veľkosti, aby boli odolné voči prichádzajúcej zime. Potrebujú sucho, vyššiu podstielku a kvalitnú stravu. Ako krmivo im dávam vždy čerstvú zmes a pridávam im rôzne dobrotky. Samozrejmosťou sú aj vitamíny a minerály navyše.

Určite orpingtonky odporúčam pre rodiny s malými deťmi. Dnes už deti pomaly nevedia, ako vyzerá sliepka. I keď sledujem, že mnoho ľudí sa teraz vracia k chovu.

Aký je Váš chovateľský cieľ? Čo by ste chceli vo Vašom chove dosiahnuť?

Chcela by som stále zlepšovať kvalitu chovných jedincov a ak priestor dovolí, tak by som rada doplnila ďalší farebný ráz (veľmi sa mi páčia orpingtonky vo farebných rázoch levanduľovej, bielej, zlatej čiernolemovanej, a mohla by som pokračovať.... 😊) . Wyandotky by som chcela doplniť o striebornú vlnitú veľkú formu. Tak snáď sa mi podarí niečo z mojich plánov aj naplniť 😊

A keď to situácia umožní, tak zvažujem aj účasť na chovateľských výstavách.

orpington cierna kohut
Kohút čiernej orpingtonky

 

Ďakujeme za rozhovor a fotografie.

Kontakt na Moniku Szőcsovú a fotografie z jej chovu: https://www.facebook.com/orpingtons.wyandotte

Mobil: 0908 23 23 23

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. a Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS